Ένζυμα

Τα περισσότερα ένζυμα είναι πρωτεΐνες που βοηθούν στην επιτάχυνση του μεταβολισμού, ή των χημικών αντιδράσεων στο σώμα μας. Για παράδειγμα, διασπούν την τροφή βοηθώντας την πέψη, μετατρέπουν τη χημική ενέργεια σε μηχανική ενέργεια επιτρέποντας τη συστολή των μυών, βοηθούν στη δόμηση των ιστών και στην αποβολή των αποβλήτων. Η ανεπάρκεια ενός συγκεκριμένου ενζύμου μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη ασθενειών.
Η ονομασία των ενζύμων έχει καθοριστεί, να λαμβάνει ως πρώτο συνθετικό τη θεματική ονομασία του υποστρώματος (της ένωσης επί της οποίας γίνεται η χημική μεταβολή) με την κατάληξη -άση.
Έτσι το ειδικό ένζυμο που έχει λιπολυτική δράση ονομάζεται (λιπ + άση) λιπάση, το ένζυμο που καταλύει την ουρία ουρεάση κ.λ.π.
Τροφές πλούσιες σε ένζυμα
- Ανανάς
- Παπάγια
- Φυτρωμένα φασόλια
- Σπόροι
- Τροφές που έχουν υποστεί ζύμωση όπως το γιαούρτι
Τι καταστρέφει τα ένζυμα;
Ο Edward Howell MD, με παγκόσμιο κύρος στα ένζυμα και την διατροφή, λέει ότι τα ένζυμα αλλοιώνονται επάνω από τους 48 βαθμούς Κελσίου. Το νερό βράζει στους 100 βαθμούς, με αποτέλεσμα το μαγείρεμα να καταστρέφει τα περισσότερα τρόφιμα.
Ανανάς, το ευεργετικό τροπικό φρούτο
Η ιστορία του χάνεται στα βάθη των αιώνων και έγινε γνωστός στους Ευρωπαίους μετά το 1493 όταν τον ανακάλυψε ο Χριστόφορος Κολόμβος στην Γουαδελούπη της Καραϊβικής. Σήμερα καλλιεργείται στην λατινική Αμερική, στην Καραϊβική, στην νοτιοανατολική Ασία και άλλα.
- Πρόκειται για μία εξαιρετική πηγή ενζύμων και άλλων πολύτιμων ουσιών για τον οργανισμό του ανθρώπου όπως φυτικές ίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία κλπ.
- Περιέχει βιταμίνες Α, Β6, C, E, K, B καροτίνη, Ασβέστιο, Φώσφορο, Σίδηρο, Νάτριο, Χαλκό κ.α.
Τα οφέλη του ανανά
Τα δύο ενεργά τους συστατικά έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες, αναζωογονούν τα κύτταρα, και συμβάλλουν στην προστασία από σοβαρές ασθένειες. Είναι μία από τις πιο σημαντικές πηγές ενζύμων όπως Βρωμελαΐνη, Φωσφατάση και άλλα που έχουν εξαιρετικά αντιφλεγμονώδη ιδιότητες. Τα συστατικά του ανανά βοηθούν στην αντιμετώπιση προβλημάτων αρθρίτιδας, ιγμορίτιδας και άλλων φλεγμονών.
Τα ένζυμα του ανανά και ειδικά η Βρωμελαΐνη βοηθούν στην πέψη και στην αντιμετώπιση στομαχικών και εντερικών διαταραχών, όπως φουσκώματα και άλλα, γι’ αυτό και ο ανανάς καταναλώνεται συνήθως μετά το γεύμα. Επίσης καταπραΰνουν την χολή.
Προϊόντα DXN πλούσια σε Ένζυμα

DXN Apple Enzyme Drink

DXN Morinzhi – Νόνι

DXN Apple Fermented Jam

DXN Zhitea

DXN Χυμός Roselle
