Rossele (Iβίσκος)

   Ο ιβίσκος, ή roselle, είναι ένα φυτό που ανήκει στην οικογένεια των Malvaceae. Είναι εγγενές στην Αφρική, αλλά σήμερα καλλιεργείται σε πολλές χώρες του κόσμου, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας.

Είναι γνωστός εδώ και αιώνες για τις φαρμακευτικές του ιδιότητες και χρησιμοποιείται παραδοσιακά για τη θεραπεία διαφόρων παθήσεων, όπως η γρίπη, ο πυρετός, η φλεγμονή και η αρθρίτιδα.

Είναι πλούσιος σε φλαβονοειδή

- Τα φλαβονοειδή είναι ουσίες που υπάρχουν στα φυτά και αποτελούν τμήμα των αμυντικών μηχανισμών τους, καθώς προσφέρουν ανοσία απέναντι σε μύκητες, έντομα και άλλους επιβλαβείς οργανισμούς. / και αντιοξειδωτικά (κιτρικό οξύ και το ασκορβικό οξύ).

- Με τον όρο αντιοξειδωτικά αναφερόμαστε στις φυσικές ουσίες που περιέχονται στα τρόφιμα, οι οποίες δεσμεύουν τις ελεύθερες ρίζες στον οργανισμό, αλλά και στα πρόσθετα (χημικά ή φυσικά) που περιέχονται σε τρόφιμα του εμπορίου με συνήθη σκοπό τη συντήρησή τους.

- Αντιοξειδωτικές είναι οι ουσίες οι οποίες παρεμποδίζουν την οξείδωση πρώτων υλών όπως λίπη , έλαια , αρώματα , βιταμίνες, κ.α. Είναι πρόσθετα καλλυντικών και τροφίμων.

- Ένα καλό αντιοξειδωτικό πρέπει να είναι σταθερό, δηλαδή οι ουσίες του να είναι ωφέλιμες και να εμποδίζουν την οξείδωση (καταστροφή) των κυττάρων. Η καθημερινή πρόσληψη αντιοξειδωτικών μπορεί να συμβάλει στην πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων, ενώ μειώνει τον κίνδυνο θρομβώσεων, μειώνοντας τη συσσώρευση αιμοπεταλίων.

- Τα αντιοξειδωτικά στα άνθη του Ιβίσκου έχουν διουρητική δράση και συμβάλουν στην αποτοξίνωση.

Είναι πλούσιος σε ανθοκυανίνες (κυρίως ανθοκυανίνες 5-8)

- Οι ανθοκυανίνες είναι μια κατηγορία φυτοχημικών ουσιών οι οποίες δίνουν το χαρακτηριστικό κόκκινο, μπλε και μωβ χρώμα σε πολλές ποικιλίες μούρων, αλλά και σε άλλα είδη φρούτων, λαχανικών και λουλουδιών. Μειώνουν την πηκτικότητα των αιμοπεταλίων εμποδίζοντας έτσι τον σχηματισμό θρόμβων στο αίμα / φαινολικές ενώσεις.

- Οι φαινόλες, από χημικής άποψης, είναι οι οργανικές αρωματικές ενώσεις οι οποίες περιέχουν τουλάχιστον έναν βενζολικό δακτύλιο. Οι φαινόλες που βρίσκονται στα τρόφιμα έχει φανεί ότι έχουν σημαντικές βιολογικές ιδιότητες, με σημαντικότερη την αντιοξειδωτική τους δράση, προστατεύοντας τον οργανισμό από την εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων και καρκίνου.

- Άλλες βιολογικές ιδιότητές τους είναι οι αντιφλεγμονώδεις και οι θρομβολυτικές δράσεις τους, προσδίδοντάς του αντιοξειδωτικές ιδιότητες και σε ανόργανα στοιχεία, όπως ασβέστιο και σίδηρο.

Οι ανθοκυανίνες του ιβίσκου

⦁ Αυξάνουν τα επίπεδα της “καλής” χοληστερίνης (HDL).
⦁ Εμποδίζουν την οξείδωση της “κακής” χοληστερίνης (LDL).
⦁ Εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες του οξυγόνου.
⦁ Ρυθμίζουν τα ένζυμα κατά τέτοιο τρόπο ώστε να υπάρχουν λιγότερες φλεγμονώδεις αντιδράσεις που προκαλούν πόνο και αποτελούν έναυσμα για άλλες ασθένειες.
⦁ Εκτός από την υψηλή δόση βιταμίνη C, ο ιβίσκος είναι επίσης χρήσιμος για τη χοληστερόλη, το ουρικό οξύ, την φλεγμονή, την αντοχή, την υψηλή αρτηριακή πίεση, κλπ.

Τα οφέλη του Ιβίσκου

Αδυνάτισμα

Ακμή

Αναπνευστικό Σύστημα

Ανοσοποιητικό Σύστημα

Αρθρίτιδα

Αρτηριακή Πίεση

Αϋπνία

Δέρμα

Ευεξία

Ηλεκτρολύτες

Καρδιά

Καρκίνος

Κατάθλιψη

Μάτια

Μνήμη και Γνωστική Λειτουργία

Όραση

Οστά και Δόντια

Πέψη

Προεμμηνορροϊκή Διάθεση

Σάκχαρο

Σεξουαλική Υγεία

Φλεγμονές