Πως λειτουργεί το σώμα μας;
Η πέψη είναι η διαδικασία διάσπασης του φαγητό και του ποτού σε μικρότερα βιοενεργά συστατικά, ώστε να χρησιμοποιηθούν από το σώμα για την δόμηση και θρέψη των κυττάρων του, καθώς και για την παραγωγή ενέργειας.
Η πέψη αρχίζει από το στόμα με την επίδραση του σάλιου και συνεχίζεται στο στομάχι με την δράση των υγρών που εκκρίνει. Από το λεπτό έντερο γίνεται απορρόφηση των τελικών προϊόντων της πέψης τα οποία εισέρχονται στο κυκλοφοριακό μας σύστημα. Στην συνέχεια, με το οξυγόνο που αναπνέουμε γίνονται οι καύσεις των θρεπτικών ουσιών και παίρνουμε ενέργεια. Κάθε όργανό μας αποτελείται από πολλά κύτταρα που κάνουν την ίδια λειτουργία, την ίδια δουλειά.
Για να είμαστε λοιπόν υγιείς, πρέπει τα κύτταρα και όλα τα λειτουργικά μας συστήματα να λειτουργούν σωστά και να συνεργάζονται αρμονικά μεταξύ τους. Οποιαδήποτε διαταραχή ενός συστήματος επηρεάζει και τη λειτουργία άλλων συστημάτων.
Πώς λοιπόν μπορούμε να βοηθήσουμε την διαδικασία πέψης του οργανισμούς μας;
Με σωστές τροφές, εισπνέοντας καθαρό αέρα, πίνοντας καθαρό νερό, εντάσσοντας στην καθημερινότητα μας την άθληση και αποφεύγοντας καταστάσεις έντονου stress.
Η διατροφή μας πρέπει να περιέχει κάθε απαραίτητο θρεπτικό συστατικό για τα κύτταρα και τον οργανισμό μας και όχι μόνο για την αίσθηση πληρότητας στο στομάχι.
Ποια είναι λοιπόν τα απαραίτητα για την ισορροπία του οργανισμό συστατικά, και ποια η λειτουργία τους;
> Ένζυμα: Bοηθούν στις χημικές αντιδράσεις όλων των λειτουργιών του οργανισμού και στο σωστό μεταβολισμό.
> Βιταμίνες και Ιχνοστοιχεία: Eίναι απολύτως απαραίτητα για να γίνονται οι χημικές αντιδράσεις στα κύτταρά μας.
> Μέταλλα: Είναι απαραίτητα για τη διατήρηση οστών, μυών, καρδιάς και εγκεφάλου, για την παραγωγή ενζύμων και ορμονών.
> Ηλεκτρολύτες: Είναι απαραίτητοι για κάθε απαιτητική δραστηριότητα, καθώς βοηθούν στην απορρόφηση των υγρών από το σώμα.
> Πρωτεΐνες: Eίναι απαραίτητες για την σωστή ανάπτυξη των μυών, μαλλιών και νυχιών, για το δέρμα, τα ένζυμα κ.α.
> Λιπαρά και Υδατάνθρακες: Αποδίδουν μεγάλα ποσά ενέργειας.
Για να έχουμε σωστό μεταβολισμό και απορρόφηση των Θρεπτικών συστατικών πρέπει οι τροφές που καταναλώνουμε να είναι πλούσιες σε ένζυμα έτσι ώστε ο οργανισμός να μη σπαταλάει ενέργεια και πεπτικά ένζυμα (τα οποία μειώνονται όσο αυξάνεται με το πέρας της ηλικίας).
Αλκαλική διατροφή
Η βασική θεωρία της αλκαλικής διατροφής, είναι ουσιαστικά η ανάγκη του ανθρώπινου οργανισμού για τροφές που παρέχουν όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά χωρίς να διαταράσσουν το pH του, με σκοπό την πρόληψη και διαχείριση χρόνιων παθήσεων.
Το σώμα μας, αποτελείται από 70% νερό.
Χημικά, σε 1 μόριο νερού (H2O) συνδέονται 2 άτομα υδρογόνου (H) με 1 ηλεκτρόνιο το καθένα και 1 άτομο οξυγόνου (O) με 8 ηλεκτρόνια. Οι ουσίες που αυξάνουν τη συγκέντρωση ιόντων υδρογόνου (Η+) στο νερό λέγονται οξέα, ενώ οι ουσίες που την ελαττώνουν αυξάνοντας τα ιόντα υδροξυλίου (ΟΗ-) αλκαλικές.
Απλουστευμένα, τα ιόντα είναι ηλεκτρικά φορτισμένα σωματίδια που έχουν χάσει κάποια από τα περιφερειακά τους ηλεκτρόνια, τα οποία αναζητούν και τελικά «κλέβουν» από άλλα βιολογικά μόρια.
Όταν όμως αυτό συμβαίνει σε μεγάλη έκταση, αυξάνεται η οξύτητα του αίματος, των οργάνων και των κυτταρικών υγρών και συγχρόνως δημιουργούνται περισσότερες ελεύθερες ρίζες, με αποτέλεσμα το οξειδωτικό στρες.
Ο συνδυασμός υψηλής οξύτητας και οξειδωτικού στρες προκαλεί μεταβολικές δυσλειτουργίες, που, με τη σειρά τους, μπορεί να οδηγήσουν σε πρόωρη γήρανση, σοβαρά προβλήματα υγείας αλλά και σε υπερβολική αύξηση του σωματικού λίπους.
Όπως προαναφέρθηκε, το σώμα μας αποτελείται κατά 70% από νερό, το αίμα μας κατά 90 %.
Το περιβάλλον ενός οργανισμού, λειτουργεί σε κλίμακα pH με τον δείκτη του υγειούς αίματος στο 7,365 (ελαφρά αλκαλικό).
Η οξύτητα (pH<7) ή η αλκαλικότητα (pH>7) του αίματος, εξαρτάται καθοριστικά από την διατροφή μας. Εκτιμάται με βάση την κλίμακα pH, με τιμές από 0 (όξινο) μέχρι 14 (αλκαλικό). Ουδέτερο pH είναι περίπου το 7. Για παράδειγμα, το νερό έχει συνήθως pH 7 κι αυτό σημαίνει ότι περιέχει ίσες συγκεντρώσεις ιόντων υδρογόνου και υδροξυλίου.
Τροφές με pH μικρότερο από 7 είναι όξινες, έχουν υψηλότερη συγκέντρωση ιόντων υδρογόνου, ενώ με pH υψηλότερο από 7 είναι αλκαλικές και περιέχουν περισσότερα ιόντα υδροξυλίου. Επειδή όμως η κλίμακα pH είναι λογαριθμική, η αλλαγή μιας και μόνο μονάδας pH σημαίνει δεκαπλάσια αλλαγή στη συγκέντρωση ιόντων υδρογόνου!
> Το ανθρώπινο σώμα είναι εξαιρετικά ευαίσθητο στις διακυμάνσεις του pH και γενικά λειτουργεί αποδοτικότερα (με ορισμένες εξαιρέσεις, όπως των πεπτικών υγρών και του δέρματος) όταν η σχέση οξύτητας/αλκαλικότητας των εσωτερικών ρευστών είναι ουδέτερη ή ελάχιστα περισσότερο αλκαλική.
> Σε γενικές γραμμές, η ρύθμιση της οξύτητας επιτυγχάνεται με την εξουδετέρωση των παραπανίσιων οξέων από ειδικά ένζυμα που παράγουν το συκώτι και το πάγκρεας. Το αίμα επίσης μεταφέρει ορισμένα οξέα τα οποία αποβάλλονται με τα ούρα, τα κόπρανα, τον ιδρώτα ή και μέσω των πνευμόνων ως αέρια.
> Όταν τρώμε πολλές όξινες τροφές χωρίς να έχουμε τα ανάλογα αλκαλικά αποθέματα, η ρύθμιση του pH δεν γίνεται σωστά, η ισορροπία του εσωτερικού περιβάλλοντος διαταράσσεται και δημιουργείται υπεροξύτητα. Τα επιπλέον οξέα διαβρώνουν τους ιστούς και εμποδίζουν τον οργανισμό να επισκευάσει τις φθορές του. Εάν η κατάσταση δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα, προκαλούνται δυσλειτουργίες, που με τον καιρό εξελίσσονται σε σοβαρές ασθένειες.
Προειδοποιητικά σημάδια
Ένας οξειδωμένος οργανισμός θα σας στείλει πολλά προειδοποιητικά σημάδια όπως η κόπωση, η δυσκοιλιότητα και οι καούρες σε καθημερινή βάση. Πιο σοβαρά ακόμη σημάδια μπορούν να είναι τα υψηλά επίπεδα χοληστερίνης, πίεσης και σακχάρου. Άλλα σημάδια μπορούν να είναι η συσσώρευση μεγάλου ποσοστού λίπους καθώς και η πρόωρη γήρανση.
Επιπτώσεις όξινης διατροφής
Ποιες μπορεί λοιπόν να είναι οι συνέπειες που μπορεί να έχει ή κατανάλωση όξινων τροφών στον οργανισμό μας;
Η υπεροξύτητα υποχρεώνει το σώμα να «κλέψει» ουσιώδη μεταλλικά και άλλα στοιχεία από τους μυς και το σκελετό, προκειμένου να εξουδετερώσει τα επιπλέον οξέα. Συγχρόνως, ευνοεί την ανάπτυξη τοξινών και επιβλαβών βακτηριδίων που παρεμβάλλονται στη σωστή λειτουργία του ήπατος, του παγκρέατος, των επινεφριδίων και του θυρεοειδή.
Οι τοξίνες μειώνουν τη βιοδιαθεσιμότητα των αμινοξέων, των βιταμινών και των μεταλλικών στοιχείων, στερώντας από τον οργανισμό τη δυνατότητα να παράγει επαρκείς ποσότητες ενζύμων, ορμονών και αντισωμάτων.
Αυτό παρεμποδίζει την αναδημιουργία των μυϊκών κυττάρων και άλλων απαραίτητων βιολογικών δομών και συστατικών για την ενεργειακή παραγωγή, με αποτέλεσμα λιγότερες καύσεις, χαμηλή ενεργητικότητα, χρόνια κόπωση, γενική αδυναμία, αυξημένη συσσώρευση λίπους κυρίως γύρω από την κοιλιά και πολλά επιπλέον κιλά, που επιβαρύνουν τον οργανισμό και κάνουν το μεταβολισμό ακόμα πιο νωθρό!
Όταν οι τροφές καίγονται μέσα στο σώμα, αφήνουν πάντα κάποια κατάλοιπα, όπως η στάχτη που αφήνει το καμένο ξύλο στο τζάκι. Ανάλογα με το είδος των τροφών, τα κατάλοιπα μπορεί να είναι όξινα, ουδέτερα ή αλκαλικά.
Όταν τα όξινα κατάλοιπα είναι λίγα και τα αλκαλικά αποθέματα πολλά, ο οργανισμός ρυθμίζει σχετικά εύκολα το εσωτερικό του pH και αποτοξινώνεται φυσιολογικά.
Αντίθετα, εάν τα όξινα κατάλοιπα είναι υπερβολικά και τα ρυθμιστικά ένζυμα δεν επαρκούν, ένα ποσοστό τους δεν εξουδετερώνεται και παραμένει στο σώμα. Επειδή όμως μπορεί να περάσουν στην κυκλοφορία του αίματος και μέσω αυτής στην καρδιά, στο πάγκρεας, στο ήπαρ και σε άλλα όργανα, το σώμα προσπαθεί να τα εγκλωβίζει μέσα στα λιποκύτταρα για να προστατεύσει τα ζωτικά του όργανα.
Η συσσώρευση μεγάλων ποσοτήτων όξινων καταλοίπων στο λιπώδη ιστό έχει αποτέλεσμα την αύξηση του μεγέθους των λιποκυττάρων, έτσι ώστε να δημιουργηθεί περισσότερος διαθέσιμος χώρος για την ασφαλή αποθήκευσή τους. Σε ένα υπερόξινο περιβάλλον ο οργανισμός μας αναγκάζεται να φτιάξει ένα τείχος προστασίας από λίπος ενάντια στα οξέα και τις τοξίνες που απειλούν να τον βλάψουν.
Κι όσο η υπεροξύτητα δεν διορθώνεται, το λίπος όχι μόνο αντιστέκεται σθεναρά σε οποιαδήποτε προσπάθεια μείωσής του μέσω δίαιτας ή γυμναστικής, αλλά αυξάνεται περισσότερο.
Σημειώστε ότι:
- Το pH δεν προσδιορίζεται από τη γλυκιά ή ξινή γεύση των τροφών. Η ζάχαρη, π.χ., δημιουργεί όξινα κατάλοιπα, ενώ το λεμόνι αλκαλικά.
- Τρόφιμα με χημικά πρόσθετα ή υπολείμματα φαρμάκων έχουν υψηλότερη οξύτητα.
- Τα βιολογικά τρόφιμα είναι πιο αλκαλικά από τα αντίστοιχα συμβατικά λόγω της απουσίας χημικών υπολειμμάτων.
- Τροφές που έχουν υποστεί μικρότερη επεξεργασία είναι κατά κανόνα πιο αλκαλικές.
- Τα ώριμα εποχιακά φρούτα και λαχανικά είναι πιο αλκαλικά από τα άγουρα.
- Η ίδια τροφή παράγει περισσότερα οξέα όταν τηγανίζεται ή ψήνεται σε υψηλές θερμοκρασίες και λιγότερα όταν παρασκευάζεται στον ατμό ή βράζεται.
- Η προσθήκη ζάχαρης μετατρέπει τους χυμούς από αλκαλικούς σε όξινους.
- Γαλακτοκομικά από πρόβειο, κατσικίσιο ή γίδινο γάλα είναι πιο αλκαλικά σε σύγκριση με όσα φτιάχνονται από αγελαδινό.
- Το μούσκεμα των ξηρών καρπών και των ξερών φρούτων σε νερό αυξάνει το pH τους.
Ένα διαιτολόγιο με αναλογικά περισσότερες αλκαλικές και ουδέτερες τροφές δημιουργεί το κατάλληλο εσωτερικό περιβάλλον μέσα στο οποίο ο οργανισμός μπορεί να παραγάγει ενέργεια επιταχύνοντας το μεταβολισμό και να απαλλαγεί από τον ασφυκτικό κλοιό των περιττών κιλών, καίγοντας λίπος.
Όταν οι τροφές καίγονται μέσα στο σώμα, αφήνουν πάντα κάποια κατάλοιπα, όπως η στάχτη που αφήνει το καμένο ξύλο στο τζάκι. Ανάλογα με το είδος των τροφών, τα κατάλοιπα μπορεί να είναι όξινα, ουδέτερα ή αλκαλικά. Όταν τα όξινα κατάλοιπα είναι λίγα και τα αλκαλικά αποθέματα πολλά, ο οργανισμός ρυθμίζει σχετικά εύκολα το εσωτερικό του pH και αποτοξινώνεται φυσιολογικά.
Αντίθετα, εάν τα όξινα κατάλοιπα είναι υπερβολικά και τα ρυθμιστικά ένζυμα δεν επαρκούν, ένα ποσοστό τους δεν εξουδετερώνεται και παραμένει στο σώμα. Επειδή όμως μπορεί να περάσουν στην κυκλοφορία του αίματος και μέσω αυτής στην καρδιά, στο πάγκρεας, στο ήπαρ και σε άλλα όργανα, το σώμα προσπαθεί να τα εγκλωβίζει μέσα στα λιποκύτταρα για να προστατεύσει τα ζωτικά του όργανα.
Η συσσώρευση μεγάλων ποσοτήτων όξινων καταλοίπων στο λιπώδη ιστό έχει αποτέλεσμα την αύξηση του μεγέθους των λιποκυττάρων, έτσι ώστε να δημιουργηθεί περισσότερος διαθέσιμος χώρος για την ασφαλή αποθήκευσή τους. Σε ένα υπερόξινο περιβάλλον ο οργανισμός μας αναγκάζεται να φτιάξει ένα τείχος προστασίας από λίπος ενάντια στα οξέα και τις τοξίνες που απειλούν να τον βλάψουν.
Όσο η υπεροξύτητα δεν διορθώνεται, το λίπος όχι μόνο αντιστέκεται σθεναρά σε οποιαδήποτε προσπάθεια μείωσής του, αλλά αυξάνεται περισσότερο.
Σημειώστε ότι:
> Το pH δεν προσδιορίζεται από τη γλυκιά ή ξινή γεύση των τροφών. Η ζάχαρη, π.χ., δημιουργεί όξινα κατάλοιπα, ενώ το λεμόνι αλκαλικά.
> Τρόφιμα με χημικά πρόσθετα ή υπολείμματα φαρμάκων έχουν υψηλότερη οξύτητα.
> Τα βιολογικά τρόφιμα είναι πιο αλκαλικά από τα αντίστοιχα συμβατικά λόγω της απουσίας χημικών υπολειμμάτων.
> Τροφές που έχουν υποστεί μικρότερη επεξεργασία είναι κατά κανόνα πιο αλκαλικές.
> Τα ώριμα εποχιακά φρούτα και λαχανικά είναι πιο αλκαλικά από τα άγουρα.
> Η ίδια τροφή παράγει περισσότερα οξέα τηγανιτή ή ψητή σε υψηλές θερμοκρασίες και λιγότερα όταν παρασκευάζεται στον ατμό ή βράζεται.
> Η προσθήκη ζάχαρης μετατρέπει τους χυμούς από αλκαλικούς σε όξινους.
> Γαλακτοκομικά από πρόβειο, κατσικίσιο ή γίδινο γάλα είναι πιο αλκαλικά σε σύγκριση με όσα φτιάχνονται από αγελαδινό.
> Το μούσκεμα των ξηρών καρπών και των ξερών φρούτων σε νερό αυξάνει το pH τους.
Ένα διαιτολόγιο με αναλογικά περισσότερες αλκαλικές και ουδέτερες τροφές δημιουργεί το κατάλληλο εσωτερικό περιβάλλον μέσα στο οποίο ο οργανισμός μπορεί να παραγάγει ενέργεια επιταχύνοντας το μεταβολισμό και να απαλλαγεί από τον ασφυκτικό κλοιό των περιττών κιλών, καίγοντας λίπος.
Το οξυγόνο μπαίνοντας σε περιβάλλον όξινο δυσκολεύεται να φτάνει στους ιστούς.
Το αίμα στη πορεία γίνεται κολλώδες λόγω της συγκόλλησης των ερυθρών αιμοσφαιρίων.
Η καρδιά δυσκολεύεται να αντλήσει αίμα και να το στείλει στους ιστούς, με αποτέλεσμα τον εκφυλισμό τους και την πρόκληση σοβαρών ασθενειών.
Αλκαλικές - Ουδέτερες - Όξινες Τροφές
Αλεύρι ραφιναρισμένο,
Αλλαντικά,
Αμνοερίφια,
Ανθρακούχα αναψυκτικά,
Αρτοσκευάσματα, Ψωμί
Βοδινό και μοσχάρι,
Γλυκά με άσπρο αλεύρι και ζάχαρη,
Γαλοπούλα,
Γλυκαντικά τεχνητά,
Εντόσθια,
Επιδόρπια με ζάχαρη ή γλυκαντικά,
Ζάχαρη και προϊόντα αυτής,
Ζελέδες,
Κυνήγι, Καπνιστά και παστά τρόφιμα,
Καραμέλες,
Καφές και ροφήματα που περιέχουν καφεΐνη,
Κινέζικα ζυμαρικά,
Κοτόπουλο,
Κουνέλι,
Κρέμες διάφορες,
Μαρμελάδες,
Μπισκότα,
Ξίδι,
Οινοπνευματώδη ποτά,
Παγωτά,
Ρύζι αποφλοιωμένο,
Σάλτσες τυποποιημένες,
Σιμιγδάλι,
Σοκολάτα,
Στρείδια,
Συκώτι,
Τρόφιμα με χημικά πρόσθετα
Τυριά ανακατεργασμένα,
Χοιρινό
Γιαούρτι βιομηχανοποιημένο,
Γάλα (κυρίως το κατσικίσιο),
Γλυκά με σπόρους και μέλι (π.χ. παστέλι),
Δημητριακά πρωινού επεξεργασμένα,
Επιδόρπια γιαουρτιού,
Κέτσαπ,
Κρασί χωρίς χημικά,
Κρέμα γάλακτος,
Μαγιονέζα σπιτική,
Μαλάκια,
Μπανάνες πράσινες,
Μύδια,
Πατάτες χωρίς φλούδα,
Πίκλες,
Πλιγούρι,
Ρύζι μερικώς αποφλοιωμένο,
Στάρι,
Τυριά κίτρινα,
Φαγόπυρο,
Φιστίκια αράπικα,
Ψάρια,
Ψωμί ολικής αλέσεως
Αβγά,
Αγγούρι,
Αγκινάρες,
Αμύγδαλα,
Βατόμουρα,
Βούτυρο,
Γιαούρτι παραδοσιακό
(κυρίως το πρόβειο),
Δαμάσκηνα,
Δημητριακά πρωινού ολικής αλέσεως,
Ελαιόλαδο και μη υδρογονωμένα φυτικά έλαια,
Ελιές,
Ζυμαρικά (μόνο τα ολικής αλέσεως),
Ηλιόσποροι,
Καρύδα,
Καρύδια,
Κάσιους,
Κάστανα,
Κεράσια,
Κεχρί,
Κινόα,
Κολοκυθόσποροι,
Κράκερ και γκοφρέτες δημητριακών χωρίς ζάχαρη,
Κρεμμύδια φρέσκα και ξερά,
Λαχανάκια βριξελών,
Λιναρόσποροι, Μακαντέμια,
Μανιτάρια,
Μαργαρίνες (μη υδρογονωμένες),
Μελάσα,
Μέλι,
Μελιτζάνα,
Μούσλι,
Μουστάρδα,
Μπάμιες,
Νιφάδες βρώμης,
Ντομάτα,
Ξινόγαλο,
Παντζάρια,
Παξιμάδια (κριθαρένια, σίκαλης και επτάζυμα),
Ποπ-κορν σπιτικό,
Πράσο,
Ρεβίθια,
Ρεπάνι,
Ροφήματα και πάστες από ξηρούς καρπούς,
Ρύζι αναποφλοίωτο, Σάλτσες σπιτικές,
Σόγια και προϊόντα σόγιας,
Σουσάμι,
Ταχίνι,
Τυριά από πρόβειο ή γίδινο γάλα,
Φάβα,
Φακές,
Φασόλια,
Φιστίκια (εκτός από αράπικο),
Φύτρα,
Ψωμί σίκαλης ολικής αλέσεως
Αβοκάντο,
Αρακάς,
Βερίκοκα φρέσκα και ξερά,
Γκρέιπφρουτ,
Γλυκοπατάτες,
Γογγύλια,
Καλαμπόκι,
Καρότα,
Κολοκύθα,
Κολοκυθάκια,
Κουκιά,
Κουνουπίδι ,
Λάχανο,
Μανταρίνια,
Μαρούλι,
Μήλα,
Μηλόξιδο,
Μούρα,
Μπανάνες,
Μπαχαρικά,
Μπρόκολο,
Παντζάρια,
Πατάτα με τη φλούδα,
Πιπεριές,
Πιπερόριζα φρέσκια,
Πορτοκάλια,
Ροδάκινα,
Σέλινο,
Σκόρδο,
Σπανάκι και συναφή χόρτα,
Σταφίδες μαύρες,
Σύκα φρέσκα,
Φασολάκια,
Φράουλες,
Χουρμάδες φρέσκοι